Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Decsi Hagyományőrző Férfikórus munkássága

A kórus a Sárköz dalainak és református hagyományainak elkötelezett őrzője. Gyökerei a kilencvenes évek derekáig nyúlnak vissza. Gazdag repertoárjukat nemcsak településük rendezvényein és egyházi alkalmain mutatták be, de számtalan fellépésük volt országszerte, számos alkalommal szereztek Arany Páva Nagydíjat, Kiemelt Arany Páva díjat, Országos Arany Minősítést.

Post Thumb

Mausz-kápolna (Görögszó)

Az 56-os út felől a decsi szőlőkön keresztül Szálkára vezető kanyargós út legfelső éles kanyarja mellett a Görögszó feletti magaslaton szabadon áll az egyhajós kápolna. 1891-ben emelték historizáló stílusban. Építtetői a szálkai Michael és Anna Mayer voltak. Nevét a húsvéti Emmausz-járás szokásáról kapta.

Post Thumb

Református templom és teljes szószéki készlete

Az 1402-ben már említett, 1516-ban bővített, a 18. századra romossá vált gótikus templomot 1720-ban befedték, 1745-től átépítették. 1773-ban tűzvész pusztította, tornya 1788-ban épült, a toronysisak 1907-ből való. 1908-ban és 1939-ben is felújították. Az 1970-es években új oldalbejáratot alakítottak ki. A torony és az utcai homlokzat felújítására 1989–1990-ben újra sor került.

Post Thumb

„Decsi zöld szagos"

A legkorábban fakadó szőlőfajták egyike. Termését október elején érleli be. Délkelet-Európa irányából származhatott Magyarországra. Termesztése valószínűleg a török hódoltsággal függ össze, amikor az édes ízek és a szagos, illatos csemegeszőlők terjedtek el erőteljesen a déli-balkáni kultúra hatásainak felerősödésével. A vörösbort termő, kadarkás területeken, a sárközi szőlőhegyeken, a paraszti szőlőkben lugasként futtatták fel a csemegeszőlőnek tartott fajtát.