Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Szekszárdi Szüreti Napok

A szekszárdi borvidék kiemelkedő ünnepe a szüret. Jeles esemény, amely egyszerre munka, népünnepély és hagyomány. A Szekszárdi Szüreti Napok a borvidék legnagyobb ünnepe egy igazi összművészeti fesztivál, mely mindig szeptember harmadik hétvégéjén zajlik és már több mint fél évszázada kiemelkedő eseménye Szekszárdnak.

Post Thumb

Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület tevékenysége

Az egyesület megalakulása óta szívvel lélekkel fáradozik azon, hogy megőrizze a tánc hagyományát és átadja a fiatal korosztálynak, megyei, országos, nemzetközi viszonylatban. Az egyesület munkáját számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el, melyek emelik Szekszárd, Tolna megye és Magyarország tekintélyét. Az egyesület munkájában fontos szempont, hogy a gyerekek nem csak színpadi produkciókat tanulnak, hanem tovább tudják vinni a hagyományokat és a néptánc életformájukká válik.

Post Thumb

MATÓKNÉ KAPÁSI JULIANNA NÉPTÁNC OKTATÓI MUNKÁSSÁGA

Matókné Kapási Julianna a Bartina Néptánc Együttes egykori táncosa, jelenleg művészeti vezetője gyermekek ezreinek tanította és tanítja a Kárpát-medence tánckultúráját. Személye mára összeforrt a „Bartinával”. A megyeszékhely kulturális életének mozgatórugójaként ismerjük. Hivatása során keresi a kihívásokat, a módszereket , melyekkel az adott kor embereinek életébe becsempészheti a kultúrát. Szakmájának szeretete, kitartása, odaadása méltó például szolgál a kultúraközvetítésben.

Post Thumb

Sipos Márton úszó munkássága

Méltán lehetünk büszkék megyeszékhelyünk szülöttére, aki hihetetlen gyorsasággal robbant be a 20-as évek úszósportjának világába és korai haláláig meghatározó személyisége volt a magyar és nemzetközi úszósportnak, elősegítve annak nemzetközi elismerését. Úszó technikájával és idejével jóval megelőzte korát. Kitartó és kedves embernek jellemezték kortársai.