Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Mattioni Eszter művészeti munkássága

A korszerű mozaik megteremtésében Mattioni Eszternek elévülhetetlen érdemei vannak. Ezen ősi technika XX. századi továbbfejlesztésével lehetőséget adott a mai modern épületek külső és belső tereinek művészi újragondolására, hogy művelődési központok, gyárak, otthonok, irodaházak is esztétikai hangsúlyt kapjanak. Mind festményeivel, mind hímesköveivel kiemelkedő képviselője, megörökítője a magyar népművészet, népviselet, esküvők, táncok és búcsúk világának.

Post Thumb

Szekszárdi evangélikus templom orgonája

A szakmai körökben magas értéken jegyzett, telt hangzású, orgonaversenyre is alkalmas 200 éves hangszer Marschall József (Bonyhád) és Martz Ádám (Kistormás) műhelyében készült 1818-ban, amelyet a szekszárdi gyülekezet 1931-ben kapott adományként a bonyhádi gyülekezetből.

Post Thumb

Ferenc kórház

1872-ben emelték késő klasszicista stílusban. Az utca vonalán a zártsoros beépítésben a Szent János és Pál vagy más nevén Kórházi Kápolnához csatlakozik. Az 1802-ben adományokból felépült és Ferenc császárról elnevezett, két kórteremből álló kórház helyén 1842-ben nagyobb kórházat építettek, amelyet 1860-ban bővítettek, és 1872-ben alakítottak mai formájára.

Post Thumb

Szent János- és Pál-kápolna

Német telepesek emeltették 1760-ban barokk stílusban, 1802-től lett a kórház kápolnája. Az eredetileg téglalap alaprajzú hajóból, szentélyből és toronyból álló épületet az ezt követő években a mai hajóval bővítették, belőle átjárót nyitottak a kórház felé, és a szentélyt áthelyezték az egykori hajóba.

Post Thumb

Zsinagóga

1896-1897-ben épült fel historizáló stílusban. A szekszárdi zsidó hitközség építtette, az építész Johann Petschnig grazi műegyetemi tanár volt. A II. világháborút jellegétől teljesen megfosztották. Felújítása 1988-89-ben történt meg, ekkor a Művészetek Háza szerepét jelölte ki számára a város. Az új funkciónak való megfelelés érdekében az átalakítás során a hajdani templom voltát tiszteletben tartották.