A Szekszárdi Borvidékhez tipikusan kötődő, attól nem elválasztható szőlőfajta, mely így egyedi helyi értéknek tekinthető. Az ebből készült borok szintén nevében is kötődnek a városhoz, annak markáns arculati elemét adva. Ennek oka, hogy ezen fajta a helyi talajadottságok és mikroklíma mellett nyújtja a legjobb minőséget.
Hat-hétezer évre tehető Magyarország kapcsolata a Kadarkával, pontosabban a Vadfeketével, aminek ismertebb neve a Csóka. Őshonos növényünk - mely a törökök elől menekülő rácoknak köszönhetően - a Szekszárdi Borvidék meghatározó fajtája, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a Szekszárdi Bikavér egyik alapbora. Nyolcvan - száz éves bakművelésű tőkék kiváló minőséget adnak a Kadarkának, mely sokszínűségével, egyediségével hálálja meg, különböző színekbe öltözve, hiszen adott évjáratokban készülhet belőle fehérbor, rosé, siller (Fuxli) és vörösbor is.