A márc egy mesterséges adalékanyagoktól teljesen mentes szörp, amelyet mézből és cukorból készítenek. Évszázadokon keresztül kedvelt üdítőital volt, a mézeskalácsosok készítették, árulták. Ez a méhészeti melléktermék korábban olyan ismert volt, hogy akadt város, amelynek a méhészei ebben fizették az adót. A márc hagyománya napjainkban újjáéledt Tolna megye székhelyén.
Petrits József (1873-1936) mézeskalácsos mester volt, Európa több országát megjárva tökéletesítette tudását, mire elkészítette az első pohár szekszárdi márcot. Utódai ma az ősi receptet használva, a hagyományok tiszteletével gyártják ezt a kiváló zamatú szörpöt. A márc rendkívül sokoldalúan felhasználható. Korábban még hígított formában, jéggel hűtve lehetett hozzájutni. Ma sűrítményként árulják, így nem csak üdítőitallá hígítva fogyasztható, hanem számtalan más lehetőséget is kínál, hogy zamatosabbá, édesebbé tegyük vele az életet. A márc Petritsékhez betérő vásárlóit további igazi élményekkel várja a szekszárdi Mézeskalács Múzeum is.
A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2020-ban a Szekszárdi márcot kiemelt megyei értéknek, azaz Tolnaikumnak minősítette.