Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Gindly-Benyovszky-kastély

Az egykori Gindly-Benyovszky-kastély késő klasszicista stílusban épült 1840 körül. A kastély nem a madagaszkári királyként elesett gróf Benyovszky Móric, hanem a testvére, Benyovszky Emánuel ágának tulajdona volt. A település szórt jellege miatt a birtokosok, így a Gindlyk, több kúriát is építtettek. Ez a barokk eredetű klasszicista, a XIX. század első felében emelt, később a Benyovszkyaké lett. Az épületet ma Kiss István szobrászművész családja lakja és gondozza.

Post Thumb

Csapó kastély a parkkal

Az 1819-20-ban épült Csapó-kúriát a reformkori klasszicista építészet kiválósága, Pollack Mihály tervezte. 1895-ben Fellner Sándor tervei szerint némileg átalakították. Ma is sokat őriz eredeti formájából. A kastély értékes képtárának egy része a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban található. Parkja védett.

Post Thumb

Gindly-Csapó-kápolna

A Csapó parkban, a kúriától északra lévő magaslaton áll a barokk stílusú kápolna. Dr. Csapó György szóbeli közlése szerint Tengelic község legrégibb épülete, amit Csapó Dániel 1819-20-ban építtetett a kúriával egy időben.

Post Thumb

Csapó-sírkert

A – ma már használaton kívüli temető – nem pusztán Tengelic történetének része. A magyar törtelemnek olyan nagy alakjainak sírhelye, akik hozzájárultak a XIX. századi Magyarország fejlődéséhez, hazánk modernizálásához.

Post Thumb

Gindly-Benyovszky-kúria

A Csilla von Boeselager Otthonnak helyet adó kúria a Paks-Kölesd közút mentén, parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős épület.