Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Bernrieder-kastély

Tengelic határában, a valamikori Gindly uradalom feldarabolódásával több birtokközpont is kialakult, ezek egyike a középhídvégi is, amelynek az 1945-ös államosításig Bernecky Bernrieder József volt a tulajdonosa. Itt áll az eklektikus stílusú Bernrieder-kastély, mely a XIX. század második felében épült. Ma állami gazdasági irodáknak ad otthont.

Post Thumb

Schell kastély

A Tengelic község környéki Katalinpuszta nevezetessége az itt található XIX. századi kastély. Katalinpuszta nevét az építtető Jeszenszky Kálmán lányáról kapta. Az impozáns, közel 4600 négyzetméteres kastély a XIX. században eredetileg klasszicista stílusban épült, melyet a történelem során többször átalakítottak, így jelenlegi állapotában historizáló stílusú. Utolsó tulajdonosa a Schell -család volt.

Post Thumb

Tengelici Székes-mocsár

A Tengelic-Székesi mocsárban található Tolna megye legjelentősebb gémtelepe, ahol több fokozottan védett és védett gémféle (kanalasgém, nagy kócsag, kis kócsag, szürke gém, bakcsó, vörös gém), valamint a fokozottan védett kis kárókatona is költ. A mocsár állandó fészkelő helye a barna rétihéjának, a nyári lúdnak, a tőkés récének, a pettyes vízicsibének, a guvatnak, a fülemülesitkének, a nádi tücsökmadárnak, a nádirigónak a foltos- és a cserregő nádiposzátának.

Post Thumb

Jeszenszky-kastély

A 63. számú út Szedres felé vezető szakaszáról D-re leágazó bekötőútról megközelíthető, az egykori majorság központjában, parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, részben alápincézett, földszintes, kontyolt nyeregtetős kastély. A klasszicista eredetű Jeszenszky-kastély a XIX. században épült, azóta átalakították. Ez a környék legnagyobb kastélya, alapterülete csaknem 7000 négyzetméter. Műemléki védelem alatt álló épület.