Tolna Megyei Értéktár

Tolna megye az OMÉK-on

2015. szeptember 28. - A múlt héten 77. alkalommal rendezték meg Budapesten az ország legnagyobb és legelismertebb mezőgazdasági seregszemléjét, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). A látogatók megismerkedhettek a hungarikummá válás folyamatával, valamint bemutatkozott számtalan hungarikum is: többek között harci Brill pálinkák is.

A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya szervezésében konferencián ismertették a Hungarikummá válás lépéseit és előnyeit. V. Németh Zsolt államtitkár köszöntőjében kihangsúlyozta a települési értékek jelentőségét, melyek rendszerezése nélkül elveszik a lényeg. Az értékeket lehet nézni a kartográfus, de a festő szemével is. Amikor az értékpiramis rendszerét felállították, akkor a festő, költő szemével képzelték el az értékek rendszerezését.

Szakáli István Loránd helyettes államtitkár azt a kérdést tette fel a jelenlévőknek, milyen magyarok lennénk a hungarikumok nélkül. Nyilvánvalóan kevesebbek, ezért is fontos, hogy az önmagában is hungarikumnak számító törvényt megalkották. A határon túli településeket sajnos még nem sikerült megszólítani, de a törvény módosításával az eddigi hiányosságokat igyekeztek korrigálni.

A tavalyi pályázat sikerét tekintve elmondta, hogy idén a határon túli magyar településekkel kívánják szorosabbra fűzni a kapcsolatot, a kiírásban ez is kiemelt figyelmet kap majd.

 

Kerekasztal beszélgetésen a Tolna Megyei Értéktár Bizottság munkájáról is hallhattak az érdeklődők. Dr. Say István elnök bemutatta a nemrég megjelent kiadványt és ismertette a megyei értékek válogatásának elveit, a bizottság munkáját.

További beszélgetések során az érdeklődők megismerhették a határon túli értékgyűjtő munka nehézségeit, valamint a hungarikumokban rejlő lehetőségekről is szó esett.

 

*

 

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb és legrégebbi tradicionális agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A rendezvény célja az agrárszektor eredményeinek bemutatása.

 

Az OMÉK-ra kilátogatók hiteles élményeket szerezve járhatták be a Hungexpo területén megjelenő Magyarországot. Megismerhették hazánk ízeit, termékeit, kultúráját, értékeit, és valamennyi tájegységének különlegességeit.

 

Változatos, kicsiknek és nagyoknak szóló állatbemutatók, kulturális, szórakoztató és kézműves programok, gépbemutatók, kertészeti vásár keretében mutatkoztak meg az ország régiói, s természetesen helyet kapott az őshonos állatpark is.

Tolna megyéből a Kisvejkei gyümölcsleveket, a szekszárdi Völgy Méhészet mézeit és a Decsi hegy lekvárjait, ételízesítőit kóstolhatták meg a „Dél-Dunántúlra” látogatók.