Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Végh András festőművész munkássága

Végh András tolnai művész festészete a kortárs magyar képzőművészet egyedi, érdekes színfoltja, számos művészeti díj, bel- és külföldi ösztöndíj után már 1994-ben Munkácsy Mihály díjjal, majd 2000-ben Mednyányszky-díjjal, 2015-ben, a Festészet Napja alkalmából Életmű-dijjal ismerték el munkásságát. Szülővárosa 2016-ban Tolna Városért kitüntető díjat adományozott neki.

Post Thumb

Molnár M. György festőművész munkássága

Életpályája egybefonódott Tolna városával. Faddon és Tolnán tanított, később megyei képzőművészeti előadóként, felügyelőként dolgozott. A 60-as, 70-es években szervezője volt a Paksi és a Dunaföldvári Művésztelepnek. Képei főleg dunántúli tájakat, falu- és városrészleteket idéznek fel lendületes festésmóddal, a gouache anyaghatásainak érzékeny és változatos alkalmazásával. Kiegyensúlyozott kompozíció, érzékeny és változatos színvilág, a látvány erejét őrző-közvetítő megjelenítés jellemzi.

Post Thumb

Szily Géza festőművész munkássága

Tolna városhoz és Tolna megyéhez fűződő kötődése számtalan formában megnyilvánult. Egyéni stílusú, országosan elismert festészetével, munkásságával hozzájárul a megye és Tolna város hírnevének öregbítéséhez. Erőteljes, szinte izzó színvilága a valóságból kiindulva képzeletgazdag szürrealisztikus eszközök és rendkívüli finomsággal kidolgozott lírai részletek összhangjával ad különleges feszültséget, egyéni hangot festészetének.

Post Thumb

Strissowszky Szilárd festőművész munkássága

A magyar piktúra egy különleges, egyedi ágát műveli. Alkotásai színesek, meseszerűek, szinte lebegőek. Látásmódját az önirónia, a klasszikus európai kultúra tisztelete és a szakrális témák evilági megjelenésének értelmezése jellemzi. A tolnai kápolna szabadtéri oltárának fülkéjébe rézdomborítással Corpust készített 1987-ben. Öt képe Barcs Város Önkormányzatának tulajdonában van, de a sok éve tervezett Tolnai Képtár számára is adományozott munkáiból.

Post Thumb

Rubold Ödön színművész munkássága

Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Magyarország Érdemes Művésze. Családja minden ága tolnai, gyerekkorát Tolna városában töltötte és iskoláit is itt végezte. Ma is ezer szállal kötődik Tolnához.