
Paksi pincefalu és dunakömlődi pincesor
Pakson és Dunakömlődön az ország más területeihez hasonlóan a 18-19. században lendült fel a szőlőtermesztés. A paksi présházak építése valószínűleg a 19. század elején kezdődött el.
Pakson és Dunakömlődön az ország más területeihez hasonlóan a 18-19. században lendült fel a szőlőtermesztés. A paksi présházak építése valószínűleg a 19. század elején kezdődött el.
A 2010-ben kifejlesztett Chili-csepp igazi sikert és elismerést hozó termék, amely a chili paprikából különleges eljárással kipréselt olaj. Hazánkban csak a tolnai Józsi Fűszerei Kft. tudja ilyen természetes végterméket eredményezve előállítani, ezt az egyébként rendkívül takarékos, a szakmai skálán 100 ezres erősségi mértéket elfoglaló esszenciát.
A legnagyobb területű borvidék a Pannon Borrégión belül a Tolna nevét viselő, talán mégis kevesebben ismerik. A borvidék ugyanis csak bő másfél évtizedes hagyományra tekint vissza, noha a szőlőművelés és a borkészítés hagyományai a római korig visszanyúlnak.
A márc egy mesterséges adalékanyagoktól teljesen mentes szörp, amelyet mézből és cukorból készítenek. Évszázadokon keresztül kedvelt üdítőital volt, a mézeskalácsosok készítették, árulták. Ez a méhészeti melléktermék korábban olyan ismert volt, hogy akadt város, amelynek a méhészei ebben fizették az adót. A márc hagyománya napjainkban újjáéledt Tolna megye székhelyén.
A siller bor nem egy szőlőfajtára utal, nincs olyan, hogy siller szőlő. A bor se nem rozé, se nem vörös. A szó pontosban egy színtartományt jelent, ami sötét-rózsaszín. Több száz éves múltra tekint vissza, akkoriban vegyes szüreteléssel szedték, egy puttonyba szedve a vörös és a fehér szőlőt is. A mai siller bor másutt csakis kékszőlőből készülhet, kivéve a paksi sillert, amelynél a hagyományőrzés érdekében engedett a régi recept szerinti siller készítése.