Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Szekszárdi Bikavér

A bikavér több vörösborszőlő-fajta háziasított borából készült borkülönlegesség. A fantázia­ név a vérvörös színét és a bika által jelképezett vad természeti erő képzetét egyesíti. Legendáját az is táplálja, hogy a bor születésének helyét, időpontját, készítésének eredeti módját homály fedi, a dicsőségért sokáig vetekedett két város: Eger és Szekszárd. Az elnevezés szekszárdi eredetét sokan a Bika - mai napig létező - dűlőnévből származtatják, mely már XI. századi írásos emlékeinkben feltűnik.

Post Thumb

Szekszárdi Kadarka

A Szekszárdi Borvidékhez tipikusan kötődő, attól nem elválasztható szőlőfajta, mely így egyedi helyi értéknek tekinthető. Az ebből készült borok szintén nevében is kötődnek a városhoz, annak markáns arculati elemét adva. Ennek oka, hogy ezen fajta a helyi talajadottságok és mikroklíma mellett nyújtja a legjobb minőséget.

Post Thumb

Szekszárdi Kékfrankos

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. A Kékfrankos a Szekszárdi Borvidék egyik legelterjedtebb tájfajtája.