Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Mözsi Kapszeg-tó

A Duna szabályozását követően lerekedt morotva-tó maradványa. Nádas és fűzláp borítja. Sok állatfaj részére nyújtja az élő-, a szaporodó-, a táplálkozó- és a telelőhelyet.

Post Thumb

Tengelici Székes-mocsár

A Tengelic-Székesi mocsárban található Tolna megye legjelentősebb gémtelepe, ahol több fokozottan védett és védett gémféle (kanalasgém, nagy kócsag, kis kócsag, szürke gém, bakcsó, vörös gém), valamint a fokozottan védett kis kárókatona is költ. A mocsár állandó fészkelő helye a barna rétihéjának, a nyári lúdnak, a tőkés récének, a pettyes vízicsibének, a guvatnak, a fülemülesitkének, a nádi tücsökmadárnak, a nádirigónak a foltos- és a cserregő nádiposzátának.

Post Thumb

Székelyi út

A simontornyai szőlőhegyen középkori eredetű kocsiutak találhatók, közülük a legjártabb a Székelyi út („Széköli” út) A régi időkben ez az út vezetett át Kisszékelybe és Nagyszékelybe. Az erre közlekedő emberek, kocsik és a csapadékból összefolyt víz sodrása több száz év alatt 3-4 m-es bevágást eredményeztek, így magas löszfalak szegik a kb. 2 km hosszú utat.

Post Thumb

Gyulaji dám

Magyarországon a dámszarvas (Dama dama) az egyik legfontosabb nagyvadfajunk. Európai és nemzetközi viszonylatban az agancsosok közül a gímszarvas után a leginkább keresett vadászzsákmány. A kontinens egyik leghíresebb dámszarvas-állománya él a Gyulaji Vadrezervátum erdeiben, a hajdani Eszterházy-birtokon.