Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Paksi löszfal

A Duna jobb partján emelkedő meredek partfalak anyagát sárga színű lösz alkotja, melynek eredete a jégkorszakok idejére nyúlik vissza. Félig száraz éghajlaton a folyók árteréből erős szelek fújták és szállították, szélcsendben porhullással alakult ki mai formájára. A felszín a gyakori porviharok következtében leülepedett, vastag rétegeket alkotva és betemetve állatmaradványokat, egykori talajrétegeket.

Post Thumb

Duna-part

Paks, a hangulatos kisváros életében jelentős szerepet játszik a Duna, a víz. A Duna volt a Római Birodalom határfolyója, Bottyán János itt építtette ki a ma „Bottyán vára” néven ismert dunántúli kuruc hídfőállást. A dunai hajózás, a kereskedelem lendítette fel a település gazdaságát.

Post Thumb

Imsósi - erdő

Az Imsósi-erdő helyi jelentőségű védett természeti terület. Védetté nyilvánítása 2000-ben történt. 54,7456 hektár területen fekszik. Az erdő a magyar kultúrtörténet egyik kiemelkedő emléke, 75 %-át erdő, 5 %-át gyep, 15 %-át cserjés, 5 %-át vizes terület borítja.

Post Thumb

Gemenci erdő

A Gemenci erdő nemcsak az ország, de Európa féltett kincse is, 1996 óta nemzeti park. Sűrű ártéri vegetáció teszi különlegessé. Bőséges táplálékot és kiváló búvóhelyet nyújt az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak. Mélyebben fekvő részét a Duna a magas vízálláskor elönti, melynek köszönhetően gazdag halállomány és védett vízimadarak tömegei is meg tudtak itt telepedni.