Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Fekete István Múzeum

Az édesapa, Fekete Árpád, a néhai göllei kántortanító 1863-ban Dombóváron született. Fekete István Jókai mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. 2013-ban adták ki a tízmilliomodik kötetét.

Post Thumb

Kaposmenti hímzés

A kaposmenti fehérhímzés a természeti környezetet tükröző díszítőmintáival Tolna megye hímzőkultúrájának egy jelentős szegmense. A Kapos és Koppány völgyének jellegzetes díszítőművészete a 19. század második felétől alakult ki a ma ismert stílusúra.

Post Thumb

Balásy Gyula faragó, 1912-1978

Erdélyben született 1912-ben. Szülei tanítók voltak. Hadiárvaként katonai akadémiát végzett. Családjával együtt az 1950-es években Hortobágyra deportálták. Itt kellett élniük és dolgozniuk a Borsóstanyai munkatáborban. Szabadulása után telepedett Dombóvárra.

Post Thumb

Ujváry Lajos (1925-2006) festőművész munkássága

Ujváry Lajost munkássága egyértelműen a „nagy festők” közé emeli. Alkotásainak témaválasztása, ábrázolásmódja nagybani szociális érzékenységet tükröz. Munkáiról sugárzik a szépség, az egyszerűség keresése és szeretete. Festményeiben – függetlenül a használt színtónusoktól, illetve a megjelenített témától/tárgytól – mindig egyfajta mélység, bizonyos fokú fájdalom, illetve hiányérzet fedezhető fel, amely az alkotásokat többrétűvé, szinte kissé allegorikussá teszi.