Tolna Megyei Értéktár

Vár a megye - Szekszárd Tolna megye esszenciája

Tolna megye rendkívül gazdag az értékekben, erről maguk is meggyőződhettek azok, akik június 28-án ellátogattak a Tolna Megyei Önkormányzat Vár a megye elnevezésű rendezvényére, melynek a megyeszékhely meghívását elfogadva az idén Szekszárd adott otthont. A rendezvényen – melyen részt vett az erdélyi Hargita és Fehér megye küldöttsége is – kiderült, az idén a Simontornyai Vár és a Tolnai Kékfestő Műhely kapta meg a Tolnaikum címet.

Takarosan feldíszített standokkal telt meg pénteken a Babits Mihály Kulturális Központ hatalmas fákkal gazdagon tarkított, hűs árnyat adó környéke. A Vár a megye rendezvény meghívását elfogadva számtalan település képviselte magát középpontba helyezve értékeit, legyen szó a gasztronómiáról, a népművészetről, vagy egyéb értékről, miközben a standok többsége mellett óriási bográcsokban rotyogtak az ínycsiklandóbbnál, ínycsiklandóbb ételek.

A Vár a megye – Tolna megyei értékek napját Fehévári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnökének gondolatait tolmácsolva, Babits Mihály „Győzelmi ének, estefelé” című költeményének sorait idézve nyitotta meg Ribányi József, a közgyűlés alelnöke. Mint ezt követően, Tolna megye szépségét méltatva fogalmazott, kaptunk egy csodás vidéket, a bennünket körülvevő szépség pedig arra ösztönöz hogy tegyük még szebbé és otthonosabbá ezt a helyet.

A költő szobrától néhány méterre állva azt mondta, Szekszárd nagy hatással volt Babitsra és munkásságára és, ha egy város ilyen mértékben inspirál egy kiváló művészt, akkor nem is kérdés, hogy az mennyire varázslatos. A rendezvényt vendégül látó Szekszárd értékeit sorolva arról szólt, itt van a Duna, a gazdag Gemenc, a nemzetiségek sokszínűsége, történelmi mélysége, a síkság és a dombok, ahol a borkultúra és az irodalom egybeforrt.

– Szekszárd Tolna megye esszenciája, ami a megyét ikonikussá teszi, az itt javarészt megtalálható – mondta Ribányi József, Fehérvári Tamás szavait tolmácsolva. Kiemelte, Szekszárdnak húzóerőként kell vinnie a megyét az országos élvonalba, akár a fejlődés, akár a boldogulás megteremtése érdekében. Hozzátette, a megyeszékhely jó úton halad.

Ribányi József hangsúlyozta, ahogy Szekszárd a megye esszenciája, úgy a Vár a megye rendezvény is az, hiszen itt a megye értékei egy helyen várják a látogatókat. Zárásként köszönetet mondott az értékgyűjtő és értékőrző közösségeknek és a rendezvényen résztvevő településeknek. Szavai szerint mindez kifejezi összetartozásunkat, megyeiségünket, melyre büszkék vagyunk.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere arról szólt, hogy a Vár a megye rendezvénysorozat magasra tette a lécet az elmúlt években. Tudatta, nem gyakran adódik meg, hogy ennyi település önkormányzata gyűlik össze egy helyen, az idei rendezvényen ugyanis 40 település és összesen 600 vendég érkezett, ami rekord. Hozzátette, reméli, hogy ez a város vonzerejének is szól.

– A mai nap különleges, hiszen Szekszárd egy olyan rendezvényt fogadott be, melyen összejön minden, ami Tolna megye, összejönnek azok az értékek, melyek Tolna megyét erőssé teszik. Sokan a megyeszékhelyen keresztül ítélik meg a megyét és annak településeit, ezért Szekszárdnak óriási a felelőssége abban a tekintetben, hogy miként viszonyul a többi közösséghez, miként kezeli a tradíciókat, az értékeket. Egy megyeszékhely nem lehet sikeres, ha közte és a megyében lévő települések között nem lenne egy erős kohéziós erő, mely összefűzi az értékeket. Ez a nap nem csak az önkormányzatokról, hanem minden Tolna megyében élő emberről szól – fogalmazott a polgármester.

Kuti Imréné, az NMI Művelődési Intézet régiós vezetője elmondta, az MNI egyik fő feladata a helyi értékek védelme, őrzése, az értéktár bizottságok létrehozása és a meglévők segítése. Tudatta, az idén Hungarikum Műhelyt indítottak, ahol bemutatták, miként lehet egy értéktárat működtetni és mik az értékek, illetve, hogy azokat hogyan lehet feldolgozni. Közölte, tervezik, hogy Elfelejtett szakmák címmel 12 részből álló műhelysorozatot indítanak, melynek célja, hogy visszatanítsák az elfeledett szakmákat.

A délelőtti megnyitót követően kezdődtek el a programok, közte a „Minden Ízében Tolna Megye” főzőverseny, illetve a „Megyeszékhely Felfedező” elnevezésű vetélkedő, de a „A Legszebb Stand-ot” is keresték szervezők. Közben a Babits Mihály Kulturális Központ előtt álló színpadon a mádéfalvai Rokolya Népi Énekegyüttes, a bonyhádi „Kränzlein” Néptánc Egyesület és a Sárpilisi Gerlicemadár Hagyományőrző Egyesület fellépését, valamint a Tolna megyei viseletek bemutatóját, sőt sárpilisi menyasszony öltöztetést is láthatták a résztvevők.

A délutáni eredményhirdetésen kiderült, a „Minden Ízében Tolna Megye” főzőversenyt – melyre 26 település csapata nevezett be, főként helyi ételkülönlegességgel – a decsiek nyerték meg, a 2. Tamási, a 3. Bátaszék lett. A „Megyeszékhely Felfedező” bajnoka Tolna lett, míg Decs a 2., Nagymányok pedig a 3. helyen végzett.

„A Legszebb Standért” járó díjat a házigazda Szekszárd nyerte el. 

Hagyományosan a rendezvényen hirdetik ki, hogy mely megyei érték kap Tolnaikum címet, melyet a kiemelkedő megyei értékek kaphatnak meg. Dr. Say István, a megyei értéktár bizottság elnöke bejelentette, Tolnaikum címet kapott a Simontornyai Vár és a Tolnai Kékfestő Műhely. Hozzátette, Tolna igen jól áll az értékgyűjtés terén, hiszen a megyében már közel 430 értéket és tíznél is több Tolnaikumot tartanak számon.

Emellett kiemelkedő értékgyűjtő tevékenysége elismeréséül díjat vehetett át a Tengelici Települési Értéktár Bizottság. Ugyancsak kihirdették, az idén az Értékdíjat a Kölesdi Béri Balogh Ádám Általános iskola, valamint a bonyhádi Perczel Mór Szakképző Iskola kapta.

A rendezvényen a Simontornyai Hagyományőrző Egyesület, a Tolna Megyei Klímairoda, valamint hungarikum játszóház és kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket.

Forrás: Steiner Viktor, Kadarka.net