Tolna Megyei Értéktár

Zombára várt a megye mindenkit

2016. augusztus 26.- Zombán, a megyei önkormányzat "Vár a megye" elnevezésű rendezvényén 58 település részvételével került sor főzőversenyre, élő társasjátékra, boregyetemre, focikupára és számos kulturális műsorra.

A megye értékei közül immár kiemelkednek a "Tolnaikumok"

Az idei alkalommal Zomba adott otthont a Tolna megyei Értékek Napja című rendezvényünknek, amely ismét felvonultatta a megye értékeit, és lehetőséget teremtett a települések találkozására.

 Szűcs Sándor, Zomba polgármestere kiemelte köszöntőjében, mekkora megtiszteltetés a 2000 fős település számára helyet adni a megyei rendezvénynek, mely színesíti a település köz- és a kulturális életét.

Fehérvári Tamás Pilinszkyt idézte, aki szerint "örömre kell berendezkedni" az életben. Ennek jegyében kívánt kellemes napot a résztvevőknek.


Mint a korábbi években, a rendezvény egyik legsikeresebb programjára, a „Minden ízében Tolna megye” című főzőversenyre idén is sor került. Számos csapat bográcsaiban főttek a megye jellegzetes ételei, melyek közül különdíjat Kapospula kapott, a harmadik helyezést Gyulaj érte el, a második helyen pedig Őcsény végzett. A Juhos Markó mesterszakács által vezetett bírálók a legjobbnak a bátaszékiek által készített paprikás csirkét találták.

A rendezvényen idén is figyelemre méltó volt, hogy a csapatok főzőállomásaikkal nagyszerűen tükrözték a helyi sajátosságokat, és több esetben kóstolóval ismertették meg ízeiket.

A megye gazdag borkultúrájáról az idén sem feledkeztünk meg, ezúttal „BorMEGYEtem” elnevezésű bormustrán mutattuk be a megye kiváló borait. A tematikus kóstolón a Tolnai és Szekszárdi Borvidék borászai előadás keretében mutatták be díjnyertes boraikat.

Nem csupán az ízek, hanem a szórakozás is központi eleme volt programunknak. A megye értékeit a „Kincses Tolna Megye Élő Társasjáték” elevenítette meg: volt hóbortos hébérkedés, dunai halászat, lovagi agytorna, szarvas szelídítő, népdalfonó és számos játék, melyek segítségével a megye értékeiről bizonyíthatták ismereteiket a résztvevők.
A versenyben a harmadik lett a szekszárdiak Bormámor elnevezésű csapata, őket megelőzték a "Kurdi Farkasok", míg a vetélkedőt a házigazda zombai Kecskehegy elnevezésű csapat nyerte.

A mozgás jegyében kispályás labdarúgó „Megyekupát” hirdettünk, ahol a dunaföldváriak bizonyultak a legjobbnak.

„Vár a megye” című rendezvényünkön kulturális műsorokra, koncertekre is sort került. Fellépett a Nagyszékelyi pajtaszínház és a zombaiak is bemutatták táncaikat, székely mesékkel szórakoztatták a vendégeket.


*

A rendezvény kiemelt része volt a a Tolna Megyei Értéktár Bizottság döntésének bejelentése: a megyei értéktárban szereplő több, mint 300 érték közül melyek azok, amelyeket a bizottság kiemelt megyei értéknek minősített.

- Ahogy kiemelkednek a nemzeti értékek közül a „Hungarikumok”, úgy emelkednek ki a „Tolnaikumok” is a megyei értékek közül, melyeket nem csak Tolnában, de országunk határain túl is ismernek - mondta Say István, a megyei értéktár bizottság elnöke.

A bizottság döntésével hét kiemelt megyei értéket minősített, melyek a következők:

Sárköz népművészete,

Szekszárdi történelmi borvidék és borai,

Gyulaji dámszarvas,

Bonyhádi zománcáru és zománcedény,

Grábóci szerb ortodox búcsú,

Györkönyi pincefalu,

és Vármegyeháza.

Kimagasló hagyományőrző, értékfeltáró, értékmentő és népszerűsítő tevékenysége elismeréséül a megyei bizottság Érték-díjat adományozott a Bátaszéki Települési Értéktár Bizottságnak, illetve Medina község számára.