Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Perczel-kúria (Buki-ház, Perczel Mór u. 11.)

Hajdanán az utca mellette lévő telkén, a 9. szám alatt álló, kezdetben földszintes, majd emeletessé bővített kúria szárnyrésze volt, annak emeletessé bővítésekor falazták le arról. Ma kerített saroktelken egyik falával a szomszéd kúriának támaszkodva áll.

Post Thumb

Perczel-kúria (Perczel Mór utca 44.)

A városban álló többi Perczel-kúriától az a történelmi tény különbözteti meg, hogy ezen az ingatlanon született Perczel Mór, 1848-as honvédtábornok. A földszintes főépületet részben 1780 táján emelték, nagyrészt ma is őrzött alakját az 1820-as átépítése során nyerte el jellegzetes klasszicista stílusú kivitelezéssel.

Post Thumb

Alsóbörzsönyi Perczel-kúria

Ha a Bonyhádról Bátaszékre tartó közút alsóbörzsönyi szakaszán nyugat felé tekintünk, apró dombon láthatjuk meg a szabadon álló épületet, amely földszintes, téglalap alaprajzú és nyeregtetős kivitelezésű. Barokk stílusban az 1740-es években építették, amikor a Perczel család itt is birtokot szerzett.

Post Thumb

Rinaldi-ház (régi községháza)

A bonyhádi főtér keleti utcavonalán szabadon álló épület, amely a 19. század elején klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban készült. T-alaprajzú emeletes ház, amelyet kontyolt nyeregtető fed. Jelenlegi formáját három, a 18. századból származó kisebb épület emelettel bővített összeépítésekor nyerte el.