Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Ladományi római katolikus templom

A magyarországi németek által lakott Ladomány a 20. század utolsó negyedére gyakorlatilag szinte teljesen elnéptelenedett község, amelyet korábban Bonyhádhoz csatoltak, és ma elsősorban üdülőfaluként funkcionál. Egyhajós kis temploma az utca vonalától valamivel beljebb szabadon áll.

Post Thumb

Evangélikus lelkészlak

A klasszicizáló késő barokk (copf) stílusú lakóház 1816-ra épült fel. A 20. században átalakították, 2005-ben pedig felújították. Az utca irányából egyszintes, udvaráról nézve kétszintes épület. Alaprajza téglalap alakú. Homlokzatából kissé kiemelkedő középrizalit töri meg a síkot. Nyeregtetejét az egyszerűség feloldása érdekében kontyolással készítették. Belső része gerendás födémű, néhány ajtaja pedig még az építés korából származik.

Post Thumb

Evangélikus templom

A klasszicizáló késő barokk (copf) stílusú templom 1795 és 1800 között épült fel. 2002-ben felújították. Építőmestere Schneiderhahn Fülöp hőgyészi uradalmi pallér volt, a munkát akkori 4000 osztrák forintért vállalta. Az evangélikus iskolával és tanítólakással alkot épületegyüttest.

Post Thumb

Evangélikus iskola és tanítólakás

Az úgyszintén klasszicizáló késő barokk (copf) stílusú épület a templommal egyidőben, 1800 körül épült. Oromzata vakolatkeretében ugyan az 1833-as évszámot mutatja, ez azonban egy felújítás emlékét őrzi csak. A templommal közös telken áll, annak határán az utcavonalon emelték.

Post Thumb

Majosi evangélikus templom

A Bonyhádhoz csatolt Majoson domboldalban, a lelkészlak mögött szabadon álló templom. Egyhajós megoldással barokk stílusban 1784-re épült fel. Kivitelezője Schneider Dániel volt. Az 1784-es évszám a kőkeretes bejárat fölötti kőtábla német nyelvű feliratán olvasható, a toronysisakon az 1835-ös és 1879-es évszámokat tüntették fel, a német szöveg fölött koronás magyar címer áll.